orasul meu
Focșani este un municipiu, reședința și cel mai mare oraș al județului Vrancea, Moldova, România. Are o populație de 105.700 locuitori.
Este denumit în multe scrieri Orașul de pe Milcov, localitatea a intrat în conștiința oamenilor drept orașul Unirii. Toponomia orașului Focșani se trage de la numele familie Focșa. Până la începutul sec. al XVII-lea,era consemnat ca sat, iar după anii 1650-1620 se menționează denumirea de târg, aflându-se la confluența drumurilor comerciale ce unesc Țara Românească. La Focșani a funcționat, între anii 1859 și 1862,Comisia Centrală.
Denumit în multe scrieri „Orașul de pe Milcov”, râul pe care voievodul Ștefan cel Mare a stabilit hotarul dintre Moldova și Țara Românească în anul 1482, localitatea a intrat în conștiința oamenilor drept „orașul Unirii”. Toponomia orașului Focșani se trage de la numele familiei Focșa, „moldoveni buni și drepți din vremea lui Ștefan cel Mare”.
Personalitati
- Constantin C. Giurescu (n. 13/26 octombrie 1901, decedat: 13 noiembrie 1977), istoric român, membru al Academiei Romane , specializat în arta medievală și mai târziu în istoria Europei de Sud, a studiat la Universitatea București. Ultima sa carte tradusă în limba engleză a fost Transilvania în istoria poporului român.
- Ion Mincu (născut: 20 decembrie 1852 - decedat: 6 decembrie 1912 București) a fost un arhitect, inginer, profesor și deputat român. Promotor al unui stil românesc în arhitectură, Mincu a integrat în operele sale specificul arhitecturii tradiționale din România. Exemple în acest sens sunt Bufetul din Șoseaua Kiseleff (1882-1892), vila Robescu din Sinaia. Ca o recunoaștere a importanței sale în evoluția școlii românești de arhitectură, începând cu anul 1953, Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București îi poartă numele.